Created with Sketch. Created with Sketch.

Koji anntifriz koristiti ?

Postavljen od Goran Glusac on 9th Oct 2024

Antifriz

Antifriz ili rashladna tecnost kao sto I sam naziv kaze ima ulogu rahladjivanja motora vozila tokom godine kao I za zagrevanje kabinskog, tj putnickog prostora u toku hladnog perioda. Tokom rada motora on fluktuira kroz odredjeni sistem kanala na bloku I glavi motora , kroz creva I hladnjak I rashladjuje motor, a zimi I kroz grejac kabine, te greje putnicki prostor. Kod vecine vozila je bitno da u rashladnom sistemu uvek bude antifiz, tj. tokom cele godine, a ne samo tokom hladnog perioda zbog vise razloga. 

Jedan je podmazivanje rashladnog sistema cime se smanjuje mogucnost korozije metalnih delova.

Drugi razlog je i tacka kljucanja antifriza koja je visa otprilike 15% u odnosu na vodu. Veliki broj vozila ima radnu temperaturu I iznad 99 stepeni kolika je tacka kljucanja vode. U tom slucaju kod visih radnih temperatura voda kljuca I isparava, za razliku od.antifiza koji omogucava neometano hladjenje motora vaseg vozila. 

Kraj letnjeg perioda I pocetak jeseni je vreme vreme kada treba obratiti nesto vecu paznju na antifriz.Treba proveriti koliko je dugo u vozilu, vizuelno da li je homogen i cist I naravno tacku mrznjenja, da ne bi doslo do vecih kvarova na motoru usled loseg protoka zbog taloga, korozije i kamenca, pa cak I zamzavanja. Ako niste sigurni kada je antifriz poslednji put zamenjen I kolika je kilometraza uz koriscenje istog predjena, mozda biste mogli razmisliti o zameni, a ne samo o “pojacavanju” I dopuni postojeceg antifriza.

Naravno, prvo se treba se raspitati koji antifriz koristiti za svoje vozilo. Kako se menjala tenologija u izradi vozila tako je I u strukturi antifriza dolazilo do odredjenih promena. Isto tako razliciti proizvodjaci vozila mogu koristiti I razlicit antifriz.

Antifriz se sastoji od:
- osnovne tecnosti koju čine monoetilen glikol (skr. MEG) ili glicerin i
- odredjenih aditiva - inhibitora korozije i vode.

Jedan od najbitnijih razlika je da je Antifriz sa glicerinom ekoloski prihvatljiv, dok je MEG je toksican.

Sto se vrsta antifriza tice, postoji 4 osnovne.

1. Tradicionalni antifriz IAT. Period zamene ovog antifriza je 2 godine ili 50.000 pređenih kilometara. Obično plave ili tamno zelene boje.

2. G11 hibridni antifriz HOAT.. Najčešće je zelene boje.

Period zamene ovog antifriza je do 3 godine, ili do 120.000 pređenih kilometara.

Zargonski se najcesce zove zeleni antifriz.                                                  

3. G12 (Long Life) organski antifriz (OAT):Period zamene ovog antifriza je 5 godina ili 250.000 pređenih kilometara. Najčešće moze biti crvene,roze ili ljubičaste boje.

 Zargonski se najcesce zove crveni antifriz.

4. G40 To je napredni organski antifriz Si – OAT. Pored osnovne supstance (MEG) u sastavu su mu soli organiskih kiselina i silikati. Koristi se za rashladne sisteme najnovijih vozila EURO VI. Period zamene je min. 5 godina ili 8.000 radnih časova ili 650.000 pređenih kilometara (teško opterećena teretna vozila, poljoprivredne i građevisnke mašine), odnosno, 250.000 km kod putničkih i lakih komercijalnih vozila, kao 32.000 radnih časova kod stacionarnih motora pri const. opterećenjem (agregatni motori). Najčešće fluroscento ljubičaste boje.

Ako se pitate da li je dozvoljeno mešanje antifriza različite boje, odgovor je ne. Sama boja i nije toliko bitna, koliko prilikom zamene, ili dolivanja antifriza treba voditi računa da se ne mesaju razliciite vrsta antifriza , pa I kvaliteta.

Antifriz moze biti delimicno pripremljen sa tackom mrznjenja od -40oC,

ili koncetrovan sa tackom mrznjenja od oko -70oC

Koncentrovan je potrebno razblaziti vodom, najbolje destilovanom zbog smanjenja pojave kamenca.

Uglavnom na poledjini pakovanja vecine proizvodjaca ima tabela sa informacijama koliko je vode potrebno da biste postigli zeljenu temperaturu.

Ukoliko ste pre citanja ovog teksta imali neke nedoumice i pitanja, nadamo se da smo kroz ovaj tekst barem donekle pomogli I na njih odgovorili

Srdacan pozdrav, 

vas Monterey autodevi Tim